Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można je podawać ze śmietaną, sosem BBQ lub sosem czosnkowym. Aby urozmaić to danie, możemy mieszać ze sobą sery. Tym razem połączyłam ser gouda z długodojrzewającym.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 585
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 846
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 585
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 846
Składniki
Ziemniaki myjemy i zawijamy w folię aluminiową (matowa strona folii ma być na zewnątrz). Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 2h.
Po 2h wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, zdejmujemy folię i czekamy, aż trochę ostygną.
Kroimy je na pół i wyjmujemy z nich środki - tak, aby powstały łódeczki.
Wyjęte środki rozgniatamy na puere, dodajemy masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy, aż masło się rozpuści.
Ser ścieramy na tarce. Połowę sera dodajemy do farszu i mieszamy.
Do łódeczek ziemniaczanych nakładamy farsz i posypujemy resztą sera żółtego. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni kolejne 30 min - aż ser się zezłoci.
Gotowe ziemniaczki posypujemy szczypiorkiem. Możemy podawać ze śmietaną, sosem BBQ lub sosem czosnkowym.