Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można je podawać ze śmietaną, sosem BBQ lub sosem czosnkowym. Aby urozmaić to danie, możemy mieszać ze sobą sery. Tym razem połączyłam ser gouda z długodojrzewającym.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Ziemniaki myjemy i zawijamy w folię aluminiową (matowa strona folii ma być na zewnątrz). Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 2h.
Po 2h wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, zdejmujemy folię i czekamy, aż trochę ostygną.
Kroimy je na pół i wyjmujemy z nich środki - tak, aby powstały łódeczki.
Wyjęte środki rozgniatamy na puere, dodajemy masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy, aż masło się rozpuści.
Ser ścieramy na tarce. Połowę sera dodajemy do farszu i mieszamy.
Do łódeczek ziemniaczanych nakładamy farsz i posypujemy resztą sera żółtego. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni kolejne 30 min - aż ser się zezłoci.
Gotowe ziemniaczki posypujemy szczypiorkiem. Możemy podawać ze śmietaną, sosem BBQ lub sosem czosnkowym.