Smaczne,sycące a przede wszystkim nowy smak zwykłego ziemniaka.
Ziemniaki a la Agnieszka
Składniki
- ziemniaki DUŻE, 6 szt
- boczek, 100g
- cebula, 1 szt ( duża)
- cukinia, 2 szt
- przyprawy: sól,pieprz,papryka czerwona ,zioła, do smaku
- olej, kilka łyżek
Składniki
- ziemniaki DUŻE, 6 szt
- boczek, 100g
- cebula, 1 szt ( duża)
- cukinia, 2 szt
- przyprawy: sól,pieprz,papryka czerwona ,zioła, do smaku
- olej, kilka łyżek
Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy ,i gotujemy w całości ok 15 min,następnie schładzamy i odcinamy wierzch ok 5 cm od góry.Łyżką wybieramy środek ziemniaka aby powstała kieszeń na farsz.
Cebulę obieramy,cukinie myjemy następnie kroimy w drobną kostkę. Boczek także kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy wszytko i smażymy ok 5 min,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wcześniej przygotowane ziemniaki smarujemy olejem i posypujemy solą pieprzem i resztą przypraw,do środka nakładamy farsz.Przykrywamy ściętą górą.
Wkładamy do piekarnika na ok 30-45min ( w zależności od wielkości ziemniaka).Temp. 200st C.
Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 51
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 100
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 51
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 100
Składniki
- ziemniaki DUŻE, 6 szt
- boczek, 100g
- cebula, 1 szt ( duża)
- cukinia, 2 szt
- przyprawy: sól,pieprz,papryka czerwona ,zioła, do smaku
- olej, kilka łyżek
Ziemniaki obieramy ,i gotujemy w całości ok 15 min,następnie schładzamy i odcinamy wierzch ok 5 cm od góry.Łyżką wybieramy środek ziemniaka aby powstała kieszeń na farsz.
Cebulę obieramy,cukinie myjemy następnie kroimy w drobną kostkę. Boczek także kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy wszytko i smażymy ok 5 min,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wcześniej przygotowane ziemniaki smarujemy olejem i posypujemy solą pieprzem i resztą przypraw,do środka nakładamy farsz.Przykrywamy ściętą górą.
Wkładamy do piekarnika na ok 30-45min ( w zależności od wielkości ziemniaka).Temp. 200st C.
Smacznego!
Dopiero teraz odkryłam te ziemniaczki - zabieram przepis i robię. A jakby tak dodać jeszcze do farszu pieczarkę, to byłaby to już - rozpusta ?