Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki karczmarza. Zrób, a nie pożałujesz

Ziemniaki karczmarza. Zrób, a nie pożałujesz

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 3920

Dodano:

Odsłon: 4617

Jeśli lubicie proste i sycące dania, te zapiekane ziemniaki faszerowane boczkiem i pomidorami z pewnością przypadną wam do gustu. Gwarantujemy, że nie raz powrócicie do tego prostego przepisu.

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 3 cebule
  • 200 g boczku
  • Mały kawałek sera cheddar
  • ok. 20 suszonych pomidorów z zalewy
  • 300 g pieczarek lub innych grzybów (np. boczniaków)
  • Ser do posypania ziemniaków
  • Pierz i sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki karczmarza. Zrób, a nie pożałujesz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i upiecz w całości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

  2. Upieczone ziemniaki trochę ostudź. Przekrój je na pół. Z każdej połówki wydrąż sporo miąższu. Połówki odłóż, a miąższ dokładniej pokrój.

  3. Boczek podsmaż na patelni z drobno posiekanymi cebulami. Nie dodawaj tłuszczu - ten uzyskasz z boczku. Dodaj pokrojone drobno suszone pomidory i pieczarki pokrojone w plastry. Smaż wszystko parę minut, aż woda z grzybów odparuje, a boczek nie będzie już surowy.

  4. Nadziej wydrążone ziemniaki farszem i posyp obficie serem żółtym. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 18 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń