Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie proste i sycące dania, te zapiekane ziemniaki faszerowane boczkiem i pomidorami z pewnością przypadną wam do gustu. Gwarantujemy, że nie raz powrócicie do tego prostego przepisu.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8352
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2892
Polecam.
Odsłon: 1575
Polecam.
Odsłon: 464
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8352
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2892
Polecam.
Odsłon: 1575
Polecam.
Odsłon: 464
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i upiecz w całości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Upieczone ziemniaki trochę ostudź. Przekrój je na pół. Z każdej połówki wydrąż sporo miąższu. Połówki odłóż, a miąższ dokładniej pokrój.
Boczek podsmaż na patelni z drobno posiekanymi cebulami. Nie dodawaj tłuszczu - ten uzyskasz z boczku. Dodaj pokrojone drobno suszone pomidory i pieczarki pokrojone w plastry. Smaż wszystko parę minut, aż woda z grzybów odparuje, a boczek nie będzie już surowy.
Nadziej wydrążone ziemniaki farszem i posyp obficie serem żółtym. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 18 stopni.