Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować ziemniaki po duńsku? Nie ma jednego, tradycyjnego przepisu na takie danie. Duńczycy często gotują ziemniaki w mundurkach, dzięki czemu warzywa te zachowują więcej wartości odżywczych. Następnie można przetworzyć je na różne sposoby, np. zapiec w gęstym sosie śmietanowym. Z podgotowanych w łupinach ziemniaków można też zrobić nietypowe, bardzo smaczne frytki. Jeśli podsmaży się je z dodatkiem kiełbasy i cebuli, powstanie pożywne danie – idealne na chłodne, jesienne dni.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1367
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1367
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Wyszoruj ziemniaki i włóż do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj w łupinach przez około 10 minut. Przestudź. Obierz ze skórek.
Pokrój kiełbasę w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub w półkrążki.
Wysmaż na patelni kiełbasę. Dodaj trochę oleju i dołóż na patelnię cebulę. Smaż, aż się zeszkli.
Pokrój podgotowane ziemniaki tak, jak na frytki. Dodaj na patelnię. Smaż, aż ziemniaki staną się chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem.
Posiekaj drobno koperek i oprósz nim gotowe danie. Podawaj je gorące.