Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować ziemniaki po duńsku? Nie ma jednego, tradycyjnego przepisu na takie danie. Duńczycy często gotują ziemniaki w mundurkach, dzięki czemu warzywa te zachowują więcej wartości odżywczych. Następnie można przetworzyć je na różne sposoby, np. zapiec w gęstym sosie śmietanowym. Z podgotowanych w łupinach ziemniaków można też zrobić nietypowe, bardzo smaczne frytki. Jeśli podsmaży się je z dodatkiem kiełbasy i cebuli, powstanie pożywne danie – idealne na chłodne, jesienne dni.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 896
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4528
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1149
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 514
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 896
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4528
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1149
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 514
Składniki
Wyszoruj ziemniaki i włóż do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj w łupinach przez około 10 minut. Przestudź. Obierz ze skórek.
Pokrój kiełbasę w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub w półkrążki.
Wysmaż na patelni kiełbasę. Dodaj trochę oleju i dołóż na patelnię cebulę. Smaż, aż się zeszkli.
Pokrój podgotowane ziemniaki tak, jak na frytki. Dodaj na patelnię. Smaż, aż ziemniaki staną się chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem.
Posiekaj drobno koperek i oprósz nim gotowe danie. Podawaj je gorące.