Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki po zbójecku, czyli ziemniaki z patelni, to sycące, proste danie – wystarczy podgotować warzywa, pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Każdej potrawie można jednak dodać więcej smaku i finezji, gdy przygotuje się ją z pieczołowitością. Jeśli chcesz, by smażone ziemniaki stały się dodatkiem do świątecznego obiadu albo wręcz samodzielnym daniem na romantyczną kolację, przede wszystkim wybierz odpowiedni gatunek warzyw. Nie mogą zawierać dużo wody – najlepsze będą mączne, typu C. Koniecznie ugotuj je w mundurkach. Dodaj czosnkowego aromatu olejowi i przygotuj domową mieszankę przypraw.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1361
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1361
Składniki
Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj na półtwardo w łupinach – gotuj około 15 minut w osolonej wodzie.
Przestudź ziemniaki i obierz z łupin. Pokrój w dość dużą kostkę.
Rozgrzej na dużej patelni olej słonecznikowy. Powinien utworzyć warstwę o grubości około 0,5 cm. Wysmaż na nim do miękkości całe ząbki czosnku (nie musisz ich nawet obierać), uważając, by się nie przypaliły.
Wyjmij czosnek z oleju. Włóż na patelnię ziemniaki. Smaż – co pewien czas mieszając – do chwili, aż zmiękną i będą mieć rumianą, chrupiącą skórkę. W trakcie smażenia dodaj mieszankę przypraw. Pod koniec posól ziemniaki do smaku.