Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki z kurczakiem i szpinakiem pod pierzynką z mozzarelli to bardzo efektowne i – w gruncie rzeczy – proste w przygotowaniu danie. Jeśli chcesz poczęstować nim gości, przyrządź dzień wcześniej, przechowaj w lodówce, a w dniu wizyty jedynie zapiecz w piekarniku.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2189
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4698
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2189
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4698
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Składniki
Oczyść mięso z błonek i chrząstek. Posiekaj. Połącz z ziołami prowansalskimi, słodką, papryką, chili i łyżką oleju. Wymieszaj. Odstaw na czas dalszych przygotowań
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj al dente w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Przestudź.
Posiekaj drobno cebulę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Rozdrobnij liście szpinaku.
Zeszklij cebulę na łyżce oleju. Dodaj czosnek i szpinak. Przesmaż, aż liście szpinaku zwiędną. Zdejmij warzywa z patelni.
Na patelni, na której smażył się szpinak, podsmaż mięso, aż się zarumieni. Wyłącz palnik.
Zetrzyj mozzarellę na dużych oczkach tarki.
Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół. Gałkownicą do lodów lub łyżką wydrąż z nich miąższ, pozostawiając około 1 cm marginesu.
Rozgnieć miąższ ziemniaków praską. Wymieszaj z mięsem na patelni. Dodaj do farszu warzywa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Napełnij połówki ziemniaków farszem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 30 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia oprósz ziemniaki mozzarellą.
Gorące ziemniaki z kurczakiem i szpinakiem podawaj udekorowane posiekanym szczypiorkiem.