Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki są wdzięcznym składnikiem do robienia potraw. Jedną z takich potraw jest tzw. babka ziemniaczana. Ja nazywam to ziemniaki z nadzieniem, ponieważ to nadzienie robi smak tej potrawy.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na małych oczkach tak jak na placki ziemniaczane.
Ser żółty kroimy na małe kostki.
Pomidory suszone również kroimy.
Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do startych ziemniaków, dodajemy sól, pieprz, majranek, całe jajko, pokrojone plastry boczku i mieszamy. Patrzymy jaka jest konsystencja jak jest bardzo rzadka dodajemy mąki ziemniaczanej w celu zagęszczenia.
Przygotowaną blaszkę, u mnie jest to forma silikonowa smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Do formy wlewamy masę ziemniaczaną z dodatkami i posypujemy z góry papryką.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C góra/dół i pieczemy do zarumienienia około 30-50 min, ale to zależy od piekarnika. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy, aż babka będzie sucha w środku, sprawdzając patyczkiem. Jak już to mamy to wyjmujemy dodajemy ulubione dodatki i sosy i smacznego.