Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki są wdzięcznym składnikiem do robienia potraw. Jedną z takich potraw jest tzw. babka ziemniaczana. Ja nazywam to ziemniaki z nadzieniem, ponieważ to nadzienie robi smak tej potrawy.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10038
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9080
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6427
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10038
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9080
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6427
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na małych oczkach tak jak na placki ziemniaczane.
Ser żółty kroimy na małe kostki.
Pomidory suszone również kroimy.
Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do startych ziemniaków, dodajemy sól, pieprz, majranek, całe jajko, pokrojone plastry boczku i mieszamy. Patrzymy jaka jest konsystencja jak jest bardzo rzadka dodajemy mąki ziemniaczanej w celu zagęszczenia.
Przygotowaną blaszkę, u mnie jest to forma silikonowa smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Do formy wlewamy masę ziemniaczaną z dodatkami i posypujemy z góry papryką.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C góra/dół i pieczemy do zarumienienia około 30-50 min, ale to zależy od piekarnika. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy, aż babka będzie sucha w środku, sprawdzając patyczkiem. Jak już to mamy to wyjmujemy dodajemy ulubione dodatki i sosy i smacznego.