Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym

Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 16495

Dodano:

Odsłon: 8018

Pyszne połączenie pieczonych ziemniaków z bekonem i sosem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 200 g bekonu
  • natka pietruszki
  • ser blue
  • Sos : ¾ szklanki majonezu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki octu balsamicznego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyłem, obrałem, pokroiłem w grube plasterki. W misce wymieszałem talarki z oliwą, sola i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłem jedną warstwę ziemniaków. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
    Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły.

    Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki.

    Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko.
    Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń