Do góry

Dania główne Przepis na:

Żółte curry z kurczakiem i papryką

Przepis dnia 2017-08-26
Żółte curry z kurczakiem i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 950

Dodano:

Odsłon: 3178

Kremowy, pikantny i aromatyczny sos idealnie komponuje się z kurczakiem i ryżem

Składniki

  • Pierś z kurczaka – 200 g
  • Mleczko kokosowe – 300 ml
  • Papryka – 150 g
  • Ryż jaśminowy – 150 g
  • 1 łyżka żółtej pasty curry ( opcjonalnie przyprawa curry )
  • 1 limonka
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żółte curry z kurczakiem i papryką

Przygotowanie

  1. Mięso kurczaka kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pastę curry i smażymy do momentu, aż zacznie pachnieć. Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy z pastą. Następnie dodajemy startą skórkę z limonki i gotujemy około 5 minut. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli i podgotowujemy chwilę. Wrzucamy pokrojone mięso i gotujemy do momentu, aż kawałki kurczaka zrobią się białe. Doprawiamy sosem rybnym i brązowym cukrem.

  2. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń