Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy a la Zagłoba najlepiej smakują z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą. Do tego kiszona kapusta lub ogórek i masz idealne danie na niedzielny obiad!
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165534
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 357
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165534
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 357
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 93
Składniki
Ser żółty i szynkę wieprzową w plastrach przekrój na pół. Ogórki kiszone pokrój w słupki.
Umyty i osuszony schab pokrój na cienkie plastry. Rozbij je delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozsmaruj musztardę sarepską, nałóż ser żółty i szynkę wieprzową. Połóż kawałek ogórka kiszonego. Zwiń ciasno w roladkę, zawiń bawełnianą nicią lub zabezpiecz wykałaczką. Obtocz delikatnie w mące.
Na patelni rozgrzej smalec. Obsmaż zrazy z każdej strony na złoty kolor. Przełóż zrazy a la zagłoba do rondla. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Zalej gorącym bulionem albo wodą.
Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
Po 20 minutach dodaj pokrojoną cebulę i seler.
Przed podaniem usuń nici lub wykałaczki. Sos przecedź przez sito lub zmiksuj. Boczek podsmaż na patelni aż się zarumieni i posyp nim całe danie.