Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie zrazy w sosie pieczarkowym są świetne zarówno z puree ziemniaczanym, jak i z kaszą gryczaną.
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 163628
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 281
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 66
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 163628
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 281
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 66
Składniki
Przygotuj masę mięsną. Cebulę drobno posiekaj i wrzuć razem z mięsem do miski. Wbij jajka, wsyp bułkę tartą, natkę pietruszki, paprykę słodką, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę aż będzie jednolita i sprężysta.
Przygotuj farsz. Posiekaj cebulę i boczek, pozbywając się twardej skóry. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Dodaj pokrojoną cebulę i boczek, smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Pokrój w słupki ogórki kiszone.
Z masy mięsnej odrywaj porcje wielkości dużej garści, formuj placuszki. Każdy placuszek posmaruj cienko musztardą, nałóż porcję cebuli i boczku, a także ogórka kiszonego. Zawiń boki, formując zraz.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż zrazy z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do rondla lub głębszej patelni.
Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i pieczarki. Smaż aż puszczą sok i lekko się zrumienią. Wlej bulion, sos sojowy, dodaj tymianek, sól i pieprz.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 2–3 łyżkach zimnej wody i wlej do sosu, mieszając do zagęszczenia.
Sos przelej do rondla ze zrazami. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 25-30 minut.