Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy wieprzowe z ciemnym sosem pieczeniowym.

Zrazy wieprzowe z ciemnym sosem pieczeniowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1502 Ocena: 20155

Dodano:

Odsłon: 5423

Bardzo smaczne zrazy podane z ziemniakami, buraczkami oraz polane sosem pieczeniowym.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Plastry schabu rozbijamy na cienkie placki, przyprawiamy pieprzem i solą.

  2. Smarujemy musztardą.

  3. Układamy na każdy placek mięsa plasterek boczku i pokrojony w kostkę ogórek z cebulą.

  4. Każdy placek mięsny zwijamy i zaszywamy wykałaczkami.

  5. Każdy zraz obtaczamy w mące.

  6. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec wieprzowy i układamy zrazy. Smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia ze wszystkich stron.

  7. W między czasie gotujemy w osobnych garnczkach buraki i ziemniaki. Usmażone roladki wyjmujemy z patelni i wkładamy do garnka z przygotowanym sosem pieczeniowym. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia roladek kilka minut.

    Wykonanie ciemnego sosu pieczeniowego:

    Składniki:

    suszona włoszczyzna
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    liść laurowy 3 szt.
    ziele angielskie 5 szt.
    lubczyk suszony 2 łyżki
    sos sojowy ciemny 3-4 łyżki
    mąka ziemniaczana do zagęszczenia 3 łyżeczki
    majeranek 1 łyżka
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    sól
    woda 0,7 l
    śmietana do zabielenia 2-3 łyżki

    Wykonanie sosu:

    Gotujemy wodę ze wszystkimi składnikami, oprócz mąki. Gotujemy do miękkości suszonych warzyw. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos. Możemy zabielić 2-3 łyżkami śmietany

  8. W między czasie smażymy z cebulką wcześniej ugotowane i starte buraczki.

  9. Zrazy podajemy z ziemniakami i buraczkami, polane sosem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń