Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je także z uformowanego w owalne kotlety mięsa mielonego. Przepyszne są zrazy z nadzieniem grzybowym, które warto przyrządzić latem lub jesienią, z wykorzystaniem świeżych grzybów.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1386
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 358
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1386
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 358
Składniki
Przełóż mięso do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na zrazy: drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, 3 łyżki bułki tartej, majeranek i słodką paprykę. Całość wyrób dokładnie dłonią na jednolitą, zwartą masę. Pod koniec dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj farsz do zrazów. Oczyść grzyby (trzeba je umyć, a niektóre wymagają obrania – w zależności od gatunku grzybów) i pokrój na plasterki.
Posiekaj cebulę i czosnek. Zeszklij na maśle klarowanym cebulę. Pod koniec dodaj czosnek, a po chwili – grzyby.
Wysmaż grzyby, pod koniec doprawiając je solą i pieprzem.
Zalej farsz śmietaną i smaż do chwili, aż farsz zgęstnieje.
Podziel mięso na 4-5 równych porcji. Z każdej uformuj owalny placek. Nałóż na środek każdego placka porcję farszu i uformuj podłużne, lekko spłaszczone zrazy. Obtocz je w bułce tartej i obsmaż na oleju – około 3 minuty po każdej ze stron.
Tak przygotowane zrazy możesz poddusić w sosie (np. grzybowym) lub po prostu podać usmażone z porcją ziemniaków czy kaszy.