Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
niepowtarzalny smak na naturalnym zakwasie, łatwość przygotowania
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7952
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 328
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3297
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 608
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7952
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 328
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3297
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 608
Składniki
przygotowujemy wywar, tj. marchewka, pietruszka, seler, vegetta, drobno pokrojone w kosteczkę ziemniaki i uprzednio namoczone grzyby suszone. Gdy lekko zmiękną ziemniaki dodajemy kiełbasę i boczek przysmażone na patelni, pokrojone w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. Pęta białej kiełbasy dodajemy do garnka. (tyle sztuk, ile talerzy zupy - dla każdego po kiełbasce). Pieczarki dusimy w garnku i dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 10 min.
Wlewamy dobrze rozmieszany zakwas ciągle mieszając w celu zapobiegnięcia powstaniu grudek. Gotujemy jeszcze chwilę i dodajemy 1/2 wyciśniętej główki czosnku. Po kilku minutach doprawiamy zupę do smaku i dodajemy pokrojone jajka ugotowane na twardo. Po wyłączeniu ognia pod zupą, dodajemy dużą ilość majeranku. Smacznego.
Dla gotujących spoza Śląska, przepis na prawdziwy zakwas, (śląski zakwas jest z założenia, gęsty, o ciemnej barwie i kwaśny ): * 100 g mąki żytniej razowej * kilka ząbków czosnku * liść laurowy * ziele angielskie, * kawałek skórki chleba razowego. Mąkę wymieszać z 500 ml ciepłej, przegotowanej wody. Dodać czosnek, skórkę i przyprawy. Wlać do kamiennego garnka, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni, (gdy zacznie kiśnieć ma kwaskowaty smak).