Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta na kruchym, żytnim cieście z pysznymi dodatkami. Sprawdzi się na konkretny obiad lub przekąskę na imprezę.
Forma do tarty
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 659
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 268
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4044
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 826
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 659
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 268
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4044
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 826
Składniki
Spód: Zimne masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, sól, jogurt i mąkę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Farsz: Brokuła dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy w piórka, a szynkę w paski lub kostkę. Na oleju smażymy cebulę, szynkę przez 2 minuty. Dodajemy brokuła i pod przykryciem trzymamy na małym ogniu przez około 5 minut. Brokuł powinien być lekko twardy. Jajka mieszamy z ricottą i przyprawami. Dokładamy usmażone warzywa i sznykę, mieszamy. Ciasto na spód wałkujemy podsypując mąką. Wykładamy nim blaszkę do tarty. Ja wałkowałam ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki temu bez problemu przerzuciłam ciasto na blachę. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie na cieście układamy farsz i posypujemy babką płesznik i pieczemy w 190 stopniach kolejne 25 minut. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.