Do góry

Desery Przepis na:

Adwentowy chleb

Adwentowy chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7112

Dodano:

Odsłon: 714

Chlebem jest tylko z nazwy, w rzeczywistosci jest to bardzo smaczne ciasto z jablkami, orzechami i suszonymi owocami. Smakuje z maslem a nawet bez zadnych dodatków.

Składniki

  • Składniki na małe 3 chlebki:
  • 500 g jabłek
  • 330 g mąki pszennej typu 550
  • 175 g rodzynek
  • 175 g suszonych owoców
  • 125 g orzechów laskowych
  • 175 g cukru
  • 5 g cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Adwentowy chleb

Przygotowanie

  1. Zetrzec jablka na tarce o duzych oczkach, orzechy grubo posiekac.
    Wszystkie skladniki oprócz maki i proszku do pieczenia wymieszac i odstawic na cala noc.

  2. Nastepnego dnia dodac make i proszek do pieczenia, wyrobic ciasto i uformowac bochenek chleba.
    Piec w foremce wylozonej papierem do pieczenia w temp. 160° C ok. 60-80 minut w zaleznosci od wielkosci bochenka.

  3. Smakuje z maslem a nawet bez zadnych dodatków.
    Zawiniety w folie przechowuje sie 3-4 tygodnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń