Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne i smaczne bułki kakaowe z nadzieniem pistacjowym.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1290
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5823
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8830
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18439
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1290
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5823
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8830
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18439
Składniki
Wychodzi 8 bułek.
Masa pistacjowa. Pistacje z pestkami dyni zmielić w malakserze, pod koniec dodać krakersy. Wymieszać z resztą składników. Ciasto. Mąkę z kakao przesiać do miski.
Rozczyn :drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, gdy podrośnie przełożyć do mąki. Jajko i żółtko roztrzepać z pozostałym cukrem.
Dodać resztę składników i zagnieść. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Każdą lekko rozpłaszczyć nadziać masą, zlepić. Bułki przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 º C. Przestudzone polukrować i nałożyć resztę masy pistacjowej.