Do góry

Desery Przepis na:

Baba cynamonowo-migdałowa

Baba cynamonowo-migdałowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1934

Dodano:

Odsłon: 475

Wilgotna, maślana baba, co to obłędnie pachnie i nieprzyzwoicie dobrze smakuje.

Składniki

  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g cukru
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 125g tartych lub mielonych migdałów
  • 100g rodzynek
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina mąki do oprószenia formy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę do pieczenia babki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dorzucamy migdały oraz cynamon, wlewamy aromat cytrynowy i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Kiedy tak się stanie, odkładamy mikser, wsypujemy rodzynki i łyżką łączymy je delikatnie z masą.

  3. PICHCIMY BABĘ

    Całość przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po 50-55 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
    Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy przez chwilę naszemu wypiekowi odpocząć. Po ok 15 minutach przekładamy ciacho na talerz lub paterę. Po całkowitym ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
    Można oczywiście przygotować dowolny lukier, polać babę czekoladą i posypać orzechami lub zrobić ulubiony krem… od czego ma się fantazję! To ciacho jest na tyle uniwersalne smakowo, że wszystkie wersje będą się z nim świetnie komponować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń