Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki czekoladowe to nazwa często stosowana w odniesieniu do przysmaku rodem z krajów anglosaskich, czyli muffinek. Nie mają wiele wspólnego z polskimi babeczkami z ciasta kruchego – poza tym, że wypieka się je w karbowanych papilotkach, które mają taki kształt, jak foremki do babeczek. Z ucieranego ciasta wyrasta jednak puszyste, mięciutkie ciastko – w tym wariancie z kawałkami półpłynnej czekolady.
Forma na 12 muffinek
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 360
Polecam.
Odsłon: 376
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 360
Polecam.
Odsłon: 376
Składniki
Roztop w kąpieli wodnej masło wraz ze 100 g pokruszonej czekolady. Odstaw do przestudzenia. Resztę czekolady posiekaj dość grubo. Możesz też alternatywnie użyć 50 g czekoladowych dropsów.
Utrzyj całe jajka z cukrem. Pod koniec miksowania dodaj mleko. Połącz masę jajeczną z przestudzoną czekoladą z masłem. Zmiksuj krótko.
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiej sypkie produkty do masy. Wymieszaj trzepaczką na jednolite ciasto (mieszaj tylko do połączenia składników). Dodaj do niego posiekaną czekoladę.
Wypełnij formę na 12 muffinek papilotkami. Każdą papilotkę napełnij ciastem do mniej więcej ¾ wysokości.
Wstaw formę na środkowy poziom nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Jeśli chcesz przeprowadzić test „suchego patyczka”, wbij go w kilku miejscach – ciasto może wydawać się zbyt płynne tam, gdzie znajduje się kawałek czekolady. Upieczone babeczki pozostaw z formie do wystudzenia.