Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki na białkach z jagodami

Babeczki na białkach z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1222

Dodano:

Odsłon: 151

Dziś polecam Wam babeczki z jagodami. Jagody wyjęłam z zamrażarki bo czas robić porządki w mrożonkowych zapasach. I dodatkowo do babeczek wykorzystałam same białka. Przyznam, że pierwszy raz piekłam je nie dając całych jajek. I wiecie co ? Babeczki wyszły delikatne i bardzo puszyste. I na dodatek nie zmarnowałam żółtek bo zrobiłam je na pasteryzowanych białkach.

Składniki

  • 1/2 szk cukru
  • 150 g płynnego białka
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 100 ml mleka 1,5 %
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1 szk mrożonych lub świeżych jagód
  • cukier puder do oprószenia babeczek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babeczki na białkach z jagodami

Przygotowanie

  1. Przygotuj blachę do pieczenia babeczek i do otworów włóż papilotki. Białka wlej do miski i zacznij ubijać. Gdy zrobi się delikatna pianka zacznij porcjami dodawać cukier cały czas ubijając. Gdy białka są ubite i nie wyczuwasz pod palcami cukru nadal ubijaj i wlewaj małym strumieniem mleko i olej. Gdy już tę czynność skończysz dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
    Gotową masę rozdziel do foremek i na wierzchu rozłóż jagody. Babeczki piecz 20 - 25 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmij babeczki na kratkę i posyp cukrem pudrem.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń