Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste babeczki pachnące egzotyką! Brzoskwinia i kokos to doskonałe połączenie.
Składniki
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, cukier i dodajemy do nich zimne masło. Rozcieramy w palcach do momentu połączenia składników i uzyskania kruszonki. Owijamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, zostawiamy na sitku lub delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na biały, gładki puch. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników. Nie spieszymy się, aby nie zważyć masy. Cały czas miksując dodajemy kolejno na przemian: 1/3 mąki, ½ mleka, 1/3 mąki, ½ mleka i 1/3 mąki. Składniki łączymy dokładnie, aż do uzyskania gładkiego, puszystego ciasta. Na tym etapie mamy już przygotowane wszystkie elementy babeczek. Teraz będziemy to wszystko składać w jedną pyszną całość
Piekarnik rozgrzewamy do 170-175 stopni.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasto do ½ wysokości, a na nie kładziemy 2-3 kawałki brzoskwini, delikatnie dociskając – tak, aby połowa owocu była zakryta ciastem, a połowa wystawała ponad jego powierzchnię. Wierzch posypujemy kruszonką.
. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia możemy zrobić test „suchego patyczka”, aby sprawdzić, czy ciasto nie jest w środku surowe.
Wyciągamy babeczki i dajemy im przez chwilę odsapnąć. Następnie przekładamy na kratkę kuchenną i studzimy... a w międzyczasie bierzemy się za pieczenie następnej porcji, ponieważ z podanych składników wychodzi ich stosunkowo dużo!