Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z brzoskwinią i kokosową kruszonką

Babeczki z brzoskwinią i kokosową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2205

Dodano:

Odsłon: 261

Puszyste babeczki pachnące egzotyką! Brzoskwinia i kokos to doskonałe połączenie.

Składniki

  • babeczki:
  • 500g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 250g margaryny
  • 1-1,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • dodatkowo:
  • mała puszka brzoskwiń (mogą być także inne owoce, ale raczej z zalewy lub kompotu; np. wiśnie)
  • kruszonka:
  • 50g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 30g masła
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki z brzoskwinią i kokosową kruszonką

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, cukier i dodajemy do nich zimne masło. Rozcieramy w palcach do momentu połączenia składników i uzyskania kruszonki. Owijamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

  2. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, zostawiamy na sitku lub delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę.

  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

  4. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na biały, gładki puch. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników. Nie spieszymy się, aby nie zważyć masy. Cały czas miksując dodajemy kolejno na przemian: 1/3 mąki, ½ mleka, 1/3 mąki, ½ mleka i 1/3 mąki. Składniki łączymy dokładnie, aż do uzyskania gładkiego, puszystego ciasta.
    Na tym etapie mamy już przygotowane wszystkie elementy babeczek. Teraz będziemy to wszystko składać w jedną pyszną całość

  5. Piekarnik rozgrzewamy do 170-175 stopni.

  6. Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasto do ½ wysokości, a na nie kładziemy 2-3 kawałki brzoskwini, delikatnie dociskając – tak, aby połowa owocu była zakryta ciastem, a połowa wystawała ponad jego powierzchnię. Wierzch posypujemy kruszonką.

  7. . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia możemy zrobić test „suchego patyczka”, aby sprawdzić, czy ciasto nie jest w środku surowe.

  8. Wyciągamy babeczki i dajemy im przez chwilę odsapnąć. Następnie przekładamy na kratkę kuchenną i studzimy... a w międzyczasie bierzemy się za pieczenie następnej porcji, ponieważ z podanych składników wychodzi ich stosunkowo dużo!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń