Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z niespodzianką

Babeczki z niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1698

Dodano:

Odsłon: 891

Kruche babeczki z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami..

Składniki

  • ciasto kruche: 1 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 żółtko,
  • 80g masła, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 2 jabłka,
  • 2 łyżki rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 400ml mleka,
  • barwnik zielony, 2 łyżki cukru pudru,
  • 500ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru,kolorowe posypki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki z niespodzianką

Przygotowanie

  1. Mąki przesiewamy i łączymy z masłem, proszkiem, jajkami i cukrem - zagniatamy ciasto.
    Gotowe wkładamy do worka, i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
    Foremki do mufinek/babeczek delikatnie natłuszczamy.

    Stolnicę posypujemy mąką, układamy ciasto i wałkujemy na grubość 3-4mm.
    Wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki, dociskając do boków i dna.
    Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kółka.
    Aby ciasto nie wyrosło,
    babeczki przykrywamy folią i posypujemy ryżem lub grochem.
    Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180stopni.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
    Mieszamy z cynamonem, cukrem i rodzynkami, dodajemy odrobinę wody.
    Gotujemy aż zmiękną, następnie odsączamy z płynu.

    Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy tylko 400 mleka,
    słodzimy dwiema łyżkami pudru.
    Gotowy mieszamy z odrobiną zielonego barwnika.

    Śmietanę ubijamy, dodajemy puder. Znów ubijamy.

    Na babeczki nakładamy masę jabłkową, następnie zielony budyń.
    Śmietaną napełniamy rękaw, i wyciskamy stożki.
    Dekorujemy posypką..
    i możemy się zajadać :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń