Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z piernika

Babeczki z piernika

Autor:

Przepisów i artykułów: 547 Ocena: 7623

Dodano:

Odsłon: 272

Pachnące piernikiem babeczki. Owinęłam je w celofan i każdy z moich znajomych otrzymał taką pod choinkę :)

Składniki

  • 500 g. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g. cukru
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 60 g. kakao
  • 2 całe jaja
  • 300 ml. mleka
  • 12 łyżek oleju
  • 8 łyżek miodu
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babeczki z piernika

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyjdzie 12 dużych babeczek.

    Przygotuj dwa osobne naczynia. W jednym wymieszaj suche składniki, czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, cynamon, przyprawę do piernika.
    W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre, czyli miód, mleko, olej, jaja.

    Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj łyżką lub silikonową szpatułką.
    Dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj z ciastem. Masa jest troszkę gęsta, taka ma być.

    Łyżką przełóż ciasto do foremek. Piecz 20-25 minut w 180* opcja dół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń