Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki z truskawkami z przydomowej uprawy. Przepis na ten deser pochodzi z 516. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 43
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 43
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka można zamrozić). Dodać śmietanę. Wymieszać nożem, a następnie zarobić. Przełożyć do pojemnika, przykryć i na 30 minut wstawić do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować. Foremką wyciąć krążki i wykleić nimi wszystkie blaszki (uprzednio wysmarowane masłem). Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu wyjąć z foremek.
Śmietankę, mascarpone, cukier puder i pastę z wanilii zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić babeczki. Na kremie ułożyć pokrojone truskawki. Posmarować tężejącą galaretką.