Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 59
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 60
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 193
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 11026
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 59
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 60
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 193
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 11026
Składniki
Foremkę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub keksówkę ( o wymiarach około 12x28 cm ) wykładamy papierem do pieczenia . Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia . Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę , aż do potrojenia objętości . Następnie zmniejszamy obroty robota na minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z olejem . Na koniec łączymy z sokiem z cytryny . Pieczemy w temperaturze 180° C przez około 40 – 45 minut do tak zwanego suchego patyczka . Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i dopiero wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia . Gdy wierzch babki będzie zimny oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem .
Babkę budyniową w foremce keksowej .