Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdza się od lat. Uwielbiamy ją za niezwykłą delikatność, puszystość i cudowny aromat. Babka jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu - idealna na święta :)
Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2012
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2012
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i dokładnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na małych obrotach.
Powstałą masę przelewamy do formy na babkę (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
DEKORACJA I DODATKI - Ostudzoną babkę możecie dowolnie udekorować. - Ja swoją udekorowałam lukrem barwionym kurkumą oraz słodkimi piankami. - Ciasto możecie udekorować także klasycznym lukrem lub przygotować polewę z białej albo deserowej czekolady.