Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdza się od lat. Uwielbiamy ją za niezwykłą delikatność, puszystość i cudowny aromat. Babka jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu - idealna na święta :)
Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 92
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 161
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2200
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 92
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 161
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2200
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i dokładnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na małych obrotach.
Powstałą masę przelewamy do formy na babkę (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
DEKORACJA I DODATKI - Ostudzoną babkę możecie dowolnie udekorować. - Ja swoją udekorowałam lukrem barwionym kurkumą oraz słodkimi piankami. - Ciasto możecie udekorować także klasycznym lukrem lub przygotować polewę z białej albo deserowej czekolady.