Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na dobrą babkę czekoladową jest jak mała czarna – każda z nas powinna ją mieć! Ciasto jest idealne dla miłośników czekolady, a aksamitna glazura i delikatny akcent ciastek Oreo nadają babce świątecznego charakteru. Dasz się skusić?
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24938
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 131
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 88
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 562
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24938
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 131
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 88
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 562
Składniki
Foremkę do pieczenia (ok. 25 cm) dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułka tartą. Odstaw na bok.
W dużej misce ucieraj masło z cukrem przez około 2-3 minuty na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy lub cukier i wbij jajka. Następnie ucieraj, w międzyczasie zeskrobując boki i dno miski. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao w proszku, budyń i sodę. Na zmianę dodawaj sypkie składniki z maślanką i mieszaj, aż się połączą. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj i wylej ciasto do formy. Piecz babkę przez 50-60 minut w 180°C (do suchego patyczka). Następnie wyjmij z pieca, odstaw na 15 minut, wyjmij z formy i wystudź.
Wykonaj polewę. W garnku podgrzej wodę z masłem i poczekaj, aż masło się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia, dodaj kakao oraz cukier i mieszaj, aż powstanie gładki, gęsty krem. Następnie wrzuć laskę wanilii lub tylko jej ziarna oraz śmietanę i wymieszaj. Lukier powinien mieć lejącą konsystencję. Wyjmij wanilię z polewy i polej lukrem babkę, a wierzch posyp pokruszonymi ciastkami Oreo.