Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warta wypróbowania. Jest miękka i nie za słodka. Taka w sam raz do kawy czy herbaty. Polecam.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3652
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2026
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 751
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 58
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3652
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2026
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 751
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 58
Składniki
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na jakieś 15 minut. Potem wodę odlać, a daktyle zblendować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem, masłem, ekstraktem waniliowym i zmiksowanymi daktylami. Gdy masa będzie jednolita, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać orzeszkami pini. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 55 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka już się upiekła.