Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa z migdałami i miodem

Babka drożdżowa z migdałami i miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4057

Dodano:

Odsłon: 1256

Dzisiaj proponujemy Wam typową babkę drożdżową, tyle tylko, że słodzoną miodem. Bardzo dobra, nie tylko na święta. To numer jeden na liście drożdżowych przepisów;)

Składniki

  • 80 g miodu
  • 2 jajka,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 40 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła,
  • 50 g rodzynków,
  • 50 g migdałów,
  • 500 g maki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka drożdżowa z migdałami i miodem

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże, mleko, sól, miód,jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą makę. Wyrabiamy ciasto. Masło kroimy na kawałki i po trochu dodajemy do ciasta ciąge zagniatając. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszzce raz dodając rodzynki i migdały. Wkładamy do przyfotowaej formy i odstawiamy jeszcze raz na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń