Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz mieć specjalnej formy do przygotowania babki na parze. Wystarczy duży garnek i tradycyjna foremka do babki. Ten przepis na babkę gotowaną na parze zawsze się sprawdza. Ciasto jest delikatne, puszyste niczym chmurka. Kakao w składzie to bonus dla tych, którzy lubią urozmaicenie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2577
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3455
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1552
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2231
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2577
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3455
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1552
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2231
Składniki
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej. Jajka utrzyj z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodaj olej i jogurt (lub śmietanę). Dobrze wszystko wymieszaj.
Mokre składniki wlej do mąki i zmiksuj. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej przesiej mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Do drugiej dodaj kakao i również dobrze połącz składniki. Formę na babkę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp mąką. Na spód równomiernie wylej jasne ciasto, na wierz - ciemne.
Do dużego garnka wlej zimną wodę - do ok. 1/3 jego wysokości. Włóż foremkę z ciastem. Sprawdź, ile jest wody - powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki. Jeśli jest za mało, dolej. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 35 minut od momentu zagotowania się wody. UWAGA! Nie podnoś pokrywki w trakcie gotowania. Babkę gotuj do suchego patyczka. Jeśli jest taka potrzeba, możesz przedłużyć czas gotowania i uzupełnić brak wody, dolewając wrzątek. Pamiętaj, by woda nie dostała się do foremki.
Gotową babkę możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub roztopioną czekoladą.