Do góry

Desery Przepis na:

babka jogurtowo-cytrynowa

babka jogurtowo-cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 19320

pyszna, wilgotna cytrynowo-jogurtowa babka. Takie ciasta właśnie lubię i dość często ją powtarzam. Bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej...

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.

  2. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.

  3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KamilaN 20 maja SUPER PRZEPIS:) Długo szukałam dobrego przepisu na babkę cytrynową, a ten jest po prostu IDEALNY. Łatwe i szybkie wykonanie. Babeczka wychodzi puszysta, wilgotna i jest po prostu przepyszna. Ma mniej oleju i cukru od babek z większości innych przepisów, dla mnie w sam raz, można w to miejsce poszaleć z lukrem cytrynowym :). Ja jeszcze dodałam do ciasta ok. 3/4 łyżeczki od herbaty olejku cytrynowego, wyszła obłędnie cytrynowa i pachnąca. Zrobiłam na budyniu waniliowym, bo taki akurat miałam na stanie, więc pominęłam już cukier waniliowy. Dziękuję i polecam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 kwietnia Ulala, ale ma wzięcie ta babeczka ;) Trudno się dziwić, ciacho jest super, pychotka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń