Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka kajmakowa, oblana polewą z kajmaku. Myślę, że posmakuje nie tylko wielbicielom kajmaku. Przepis od mojej fecebookowej koleżanki z moją drobną modyfikacją. Koniecznie musicie spróbować.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11961
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16479
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5299
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11961
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16479
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5299
Składniki
300 g. masy kajmakowej przełożyć do rondelka, dodać masło i podgrzewać często mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę. Następnie dodać żółtka i sok z cytryny, ubić i wyłączyć mikser. Do masy jajecznej wlewać powoli wystudzoną masę kajmakową z masłem. Wymieszać łyżką lub trzepaczką.
Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowaną margaryna i posypaną bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-55 minut. Pozostałą masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając, do powstania jednolitej polewy. Wystudzoną babkę udekorować polewą i posypać orzechami.