Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złota jesień to czas, w którym króluje dynia. To wdzięczne warzywo można wykorzystać na wiele sposobów – zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Wszystkim dodaje cudownie pomarańczowego koloru, a wypiekom – wilgotnej konsystencji i oryginalnego smaku. Właśnie taka jest babka karmelowo-dyniowa.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Składniki
Przygotuj purée z dyni (np. hokkaido). Podziel ją na mniejsze kawałki (nie obieraj ze skórki) i usuń z nich miękisz z pestkami. Ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do miękkości). Ostudź dynię, oddziel miąższ od skórki i zblenduj na gładką masę. Odłóż 250 g – resztę wykorzystaj do innych celów (możesz zapasteryzować w słoiku).
Utrzyj całe jajka z cukrem na puszystą masę. Połącz ją mikserem z płynnym (ale przestudzonym) olejem kokosowym. Następnie dodaj dyniowe purée.
W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i drobno zmielonymi orzechami pekan. Zostaw kilka orzechów do dekoracji.
Połącz wszystkie składniki w jednolite ciasto. Natłuść formę do babki z kominem (o średnicy około 23 cm) i oprósz ją mąką. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Przestudź.
W rondelku rozgrzej masę kajmakową tak, by ją nieco upłynnić, ale nie zagotować. Oblej nią babkę i odstaw w chłodne miejsce, by polewa stężała. Udekoruj babkę karmelowo-dyniową orzechami pekan.