Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się Święta Wielkanocne i nie wyobrażam sobie, abym nie przygotowała na nie babki majonezowej. Gdy pierwszy raz o niej usłyszałam, byłam w lekkim szoku, no bo jak to? Majonez do ciasta? Jak to będzie smakować? Okazało się moi drodzy, że majonez sprawia, że ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Smak majonezu nie jest w ogóle wyczuwalny. Babka pojawia się u mnie w każde święta, a poza Wielkanocą dorzucam do niej garść bakalii lub posiekane orzechy, ciasto wlewam do keksówki, a nie do formy z kominkiem – i mam przepyszny deser :) Polecam!
Obie mąki wsypuję do miski (najlepiej jest je przesiać przez sitko, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek, a mąka będzie lepiej napowietrzona), dodaję proszek do pieczenia i wszystko mieszam rózgą.
Teraz oddzielam żółtka od białek – żółtka wędrują do małej miseczki, białka do większej. Te ostatnie ubijam na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dosypuję stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Oba cukry muszą się rozpuścić i przestać „chrzęścić” pod mieszadełkami. Teraz pora na żółtka – dodaję je po jednym i cały czas ubijam.
Przechodzimy do dodania mieszanki mąk i proszku, ale mikser już wyłączamy. Mąki stopniowo dodaję i delikatnie mieszam łyżką. Możemy spróbować wmiksować mąki robocikiem na najniższych obrotach, jednak ja zawsze wolę to zrobić łyżką. Kolejny krok to majonez – również mieszam łyżką. Na samym końcu aromat cytrynowy.
Foremkę z kominkiem wysmarowałam masłem – nie wysypuję jej bułeczką tartą. Przelewam ciasto do formy, wyrównuję powierzchnię i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 50 minut, a przed wyjęciem robię test suchego patyczka.
Taką majonezową babkę, gdy już przestygnie, oprószam cukrem pudrem. Można też zrobić do niej polewę i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!!!
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14663
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4412
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 48
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 29
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14663
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4412
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 48
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 29
Składniki
Obie mąki wsypuję do miski (najlepiej jest je przesiać przez sitko, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek, a mąka będzie lepiej napowietrzona), dodaję proszek do pieczenia i wszystko mieszam rózgą.
Teraz oddzielam żółtka od białek – żółtka wędrują do małej miseczki, białka do większej. Te ostatnie ubijam na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dosypuję stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Oba cukry muszą się rozpuścić i przestać „chrzęścić” pod mieszadełkami. Teraz pora na żółtka – dodaję je po jednym i cały czas ubijam.
Przechodzimy do dodania mieszanki mąk i proszku, ale mikser już wyłączamy. Mąki stopniowo dodaję i delikatnie mieszam łyżką. Możemy spróbować wmiksować mąki robocikiem na najniższych obrotach, jednak ja zawsze wolę to zrobić łyżką. Kolejny krok to majonez – również mieszam łyżką. Na samym końcu aromat cytrynowy.
Foremkę z kominkiem wysmarowałam masłem – nie wysypuję jej bułeczką tartą. Przelewam ciasto do formy, wyrównuję powierzchnię i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 50 minut, a przed wyjęciem robię test suchego patyczka. Taką majonezową babkę, gdy już przestygnie, oprószam cukrem pudrem. Można też zrobić do niej polewę i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!!!
Przepisy Desery
Desery
Lody o smaku borówka-malina.
Desery
Puszysty sernik na herbatnikach
Desery
Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym
Desery
Deser czekoladowo wafelkowy z panna cottą i owocami
Lody o smaku borówka-malina.
Domowe lody o smaku borówki-malina. Kolejna wersja pysznego deseru na bazie ś...
Odsłon: 8
Puszysty sernik na herbatnikach
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 25