Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się Święta Wielkanocne i nie wyobrażam sobie, abym nie przygotowała na nie babki majonezowej. Gdy pierwszy raz o niej usłyszałam, byłam w lekkim szoku, no bo jak to? Majonez do ciasta? Jak to będzie smakować? Okazało się moi drodzy, że majonez sprawia, że ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Smak majonezu nie jest w ogóle wyczuwalny. Babka pojawia się u mnie w każde święta, a poza Wielkanocą dorzucam do niej garść bakalii lub posiekane orzechy, ciasto wlewam do keksówki, a nie do formy z kominkiem – i mam przepyszny deser :) Polecam!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 73
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 120
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 74
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 167
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 46
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 73
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 120
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 74
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 167
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 46
Składniki
Obie mąki wsypuję do miski (najlepiej jest je przesiać przez sitko, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek, a mąka będzie lepiej napowietrzona), dodaję proszek do pieczenia i wszystko mieszam rózgą.
Teraz oddzielam żółtka od białek – żółtka wędrują do małej miseczki, białka do większej. Te ostatnie ubijam na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dosypuję stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Oba cukry muszą się rozpuścić i przestać „chrzęścić” pod mieszadełkami. Teraz pora na żółtka – dodaję je po jednym i cały czas ubijam.
Przechodzimy do dodania mieszanki mąk i proszku, ale mikser już wyłączamy. Mąki stopniowo dodaję i delikatnie mieszam łyżką. Możemy spróbować wmiksować mąki robocikiem na najniższych obrotach, jednak ja zawsze wolę to zrobić łyżką. Kolejny krok to majonez – również mieszam łyżką. Na samym końcu aromat cytrynowy.
Foremkę z kominkiem wysmarowałam masłem – nie wysypuję jej bułeczką tartą. Przelewam ciasto do formy, wyrównuję powierzchnię i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 50 minut, a przed wyjęciem robię test suchego patyczka. Taką majonezową babkę, gdy już przestygnie, oprószam cukrem pudrem. Można też zrobić do niej polewę i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!!!