Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2830
Dodano: 12.04.2014
Odsłon: 1989
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane. Dorzucam skórki kandyzowane i pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wlewam sok pomarańczowy i jeszcze chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu daję startą marchew, przemieszam do połączenia składników i przekładam do formy z kominkiem nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i piekę 60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiam na jakieś 30 min w piekarniku, następnie wyjmuję i zostawiam w foremce, aż całkiem wystygnie.
Pomarańcze obieram ze skórki i kroję w plasterki. Z wody i cukru gotuję syrop do nitki, wrzucam pokrojone pomarańcze i gotuję na wolnym ogniu aż powstanie coś w rodzaju dżemu. Pomadę studzę i polewam zimną babkę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 13 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Nie wiem dlaczego ale jakoś nie robiłam żadnego marchewkowego ciasta.Najwyższy chyba czas.1 Kto głosował? | Odpowiedz

pierozki2 12 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Nie wiem czy te ciasto jest dobre ale napewno jest orginalne1 Kto głosował? | Odpowiedz