Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To klasyczny wypiek wielkanocny. Babka marmurkowa jest prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna i aromatyczna – w moim wykonaniu z dodatkiem mielonych orzechów, cynamonu i skórki pomarańczowej. Można polać ją polać polewą lub lukrem i dowolnie udekorować - pychotka.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11729
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1275
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12355
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3147
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11729
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1275
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12355
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3147
Składniki
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy i mleko. Całość zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część ciasta – jasną, wyłożyć do natłuszczonej formy na babkę. Do mniejszej części ciasta dodać kakao, cukier, cynamon, mleko skórkę pomarańczową. Całość dobrze wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto. Delikatnie zamieszać widelcem. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzoną babkę wyjąć z formy.