Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka marmurkowa to idealny wypiek na Świąteczny stół wielkanocny. Babka z tego przepisu wychodzi mięciutka i puszysta. Babka jest jednym z ulubionych ciast wypiekanych na święta. Pięknie prezentuję się na stole, możemy ozdobić w dowolny sposób.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 49
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 49
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Składniki
Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i miksujemy na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy aż wszystko się ładnie połączy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodajemy na przemian z mlekiem stopniowo do masy jajecznej, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Formę z kominem o wymiarach 24 cm średnicy smarujemy masłem i posypujemy mąkę. Przelewamy ciasto jasne, następnie ciasto ciemne. Wykałaczką lub nożem robimy esy floresy. Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka. Upieczoną babkę dekorujemy według własnego uznania. Smacznego