Do góry

Desery Przepis na:

Babka migdałowa

Babka migdałowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 6387

Dziś przedstawiam przepis na smaczną babkę migdałową z nutą pomarańczy. Bardzo aromatyczna i pyszna!

Składniki

  • 100g białej czekolady
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 duże jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • Polewa:
  • 100g białej czekolady
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło oraz połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż składniki stworzą jednolitą, płynną masę.
    Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone migdały i startą na drobnych oczkach skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać stopione masło i czekoladę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć do formy. Piec

    inut w 170st C do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń