Do góry

Desery Przepis na:

Babka migdałowo-cytrynowa

Babka migdałowo-cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 535

Dodano:

Odsłon: 3312

Szybka pyszna idealna do kawy czy herbaty :) Moj autorski przepis.

Składniki

  • Maka pszenna 1.5 szklanki
  • Maka migdaowa 1 szklanka
  • Cukier drobny 1 szklanka
  • Olej 3/4 szklanki
  • Platki migdalowe 1/2 szklanki
  • Skorka z jednej cytryny
  • Lyzka stolowa soku z cytryny
  • Cukier o smaku migdalowym
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 6 duzych jaj
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bialka oddzielamy od zoltek i ubijamy na sztywna piane.
    Dodajemy cukier i cukier migdalowy i ubijamy az cukier sie rozpusci.
    Dodajemy zoltka.

  2. W sitku do przesiewania maki mieszamy make pszenna z proszkiem do pieczenia.Make migdalowa wsypujemy do szklanki.
    Zmnaiejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy maki i olej.
    Na koniec wlewamy sok z cytryny.

  3. Wylaczamy miksrer i do utartego juz ciasta dodajemy platki migdalowe i skorke z cytryny.Mieszamy recznie.Delikatnie tak zeby z ciasta nie ucieklo zbyt duzo powietrza.

  4. Piekarnik ustawiamy na program grzania gora dol na 170-180 stopni.
    Ciasto pieczemu 30-40 min do czasu az zrobi sie zlote.Dla pewnosci sprawdzamy po 30 minutach patyczkiem.Jesli nie zsostaje na nim surowe ciasto znaczy ze babka jest juz gotowa.Wszystko zalezy od mocy piekarnika.

    Zycze smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń