Desery Przepis na:
Babka migdałowo-cytrynowa

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 535
Dodano: 12.08.2015
Odsłon: 3312
Składniki
- Maka pszenna 1.5 szklanki
- Maka migdaowa 1 szklanka
- Cukier drobny 1 szklanka
- Olej 3/4 szklanki
- Platki migdalowe 1/2 szklanki
- Skorka z jednej cytryny
- Lyzka stolowa soku z cytryny
- Cukier o smaku migdalowym
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 6 duzych jaj
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Bialka oddzielamy od zoltek i ubijamy na sztywna piane.
Dodajemy cukier i cukier migdalowy i ubijamy az cukier sie rozpusci.
Dodajemy zoltka.
-
W sitku do przesiewania maki mieszamy make pszenna z proszkiem do pieczenia.Make migdalowa wsypujemy do szklanki.
Zmnaiejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy maki i olej.
Na koniec wlewamy sok z cytryny. -
Wylaczamy miksrer i do utartego juz ciasta dodajemy platki migdalowe i skorke z cytryny.Mieszamy recznie.Delikatnie tak zeby z ciasta nie ucieklo zbyt duzo powietrza.
-
Piekarnik ustawiamy na program grzania gora dol na 170-180 stopni.
Ciasto pieczemu 30-40 min do czasu az zrobi sie zlote.Dla pewnosci sprawdzamy po 30 minutach patyczkiem.Jesli nie zsostaje na nim surowe ciasto znaczy ze babka jest juz gotowa.Wszystko zalezy od mocy piekarnika.
Zycze smacznego :)
Komentarze do przepisu (0)