Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka Tulipan to ciasto, które masz ochotę przekroić jeszcze zanim się upiecze. Jest bardzo prosta w wykonaniu i wygląda bardzo atrakcyjnie. Aby jeszcze bardziej zróżnicować efekt wizualny i smakowy babki, możesz dodać do części białego ciasta kisiel wiśniowy lub suchy mak, a do ciemnej warstwy – kawę rozpuszczalną lub rozpuszczoną czekoladę. Babka należy do rodzaju ciast ucieranych, więc aby uniknąć zakalca, wyjmij wszystkie składniki z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy i nie ubijaj surowego ciasta zbyt długo.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4261
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11627
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5531
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13730
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4261
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11627
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5531
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13730
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zanim przystąpisz od pracy. Przesiej mąkę, zmieszaj z proszkiem do pieczenia i odstaw. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty, lekki krem. Następnie wbijaj po jednym żółtku i miksuj do pełnego połączenia. Stopniowo dolewaj olej na zmianę z mąką i miksuj do połączenia (nie dłużej). W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Partiami dodawaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką albo łyżką.
Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj przesiany budyń waniliowy, a do drugiej przesiane kakao. Wymieszaj obydwie masy.
Foremkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej porcję ciasta białego, na to ciasto ciemne oraz ponownie ciasto białe. Na koniec weź długi nóż i przejedź nim wzdłuż całej blaszki (prawie dotykając dna). Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na 60-80 minut i piecz do momentu suchego patyczka. Po wystudzenia krój babkę i podawaj. Możesz ozdobić ją cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.