Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Słodkie cztery pory roku", którą wygrałam w konkursie Tesco.
Przygotowujemy formę na babkę, najlepiej taką z kominkiem. Smarujemy ją margaryną i obficie posypujemy bułką tartą.
Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, nadal miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku.
Jeśli masa jest już puszysta, o jednolitej konsystencji, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę soli. Całość ponownie miksujemy, do momentu uzyskania lejącego, ale dość gęstego ciasta. Teraz do połowy ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Na spód formy wlewamy jasne ciasto, na nie małymi porcjami wykładamy ciasto ciemne. Przy pomocy widelca mieszamy lekko te dwa ciasta, aby ciemne nieco przeniknęło w głąb formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 1 godzinę, najlepiej sprawdzić czy jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka, takiego do szaszłyków. Jeśli wbity do ciasta patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Babkę odstawiamy do przestudzenia, wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy sos z kukułek. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy cukierki i połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż kukułki się rozpuszczą. Gorący sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Serek mascarpone ucieramy w miseczce, następnie małymi porcjami dodajemy zimny sos kukułkowy, nie przestając mieszać serka. Gotowym sosem obficie polewamy naszą babkę.
Smacznego.
Tort indyjski lekki dla zoladka, dla tych co nie zgrywaja bohaterow po treningu.
Odsłon: 26
Przepis dnia
Smakowite połączenie młodej kapusty i sera żółtego. Nie sądziłam że wyjdą tak...
Odsłon: 78283
Propozycja na smaczny, lekki i aromatyczny bigos z młodej kapusty z dodatkiem...
Odsłon: 44165
Tort indyjski lekki dla zoladka, dla tych co nie zgrywaja bohaterow po treningu.
Odsłon: 26
Przepis dnia
Smakowite połączenie młodej kapusty i sera żółtego. Nie sądziłam że wyjdą tak...
Odsłon: 78283
Propozycja na smaczny, lekki i aromatyczny bigos z młodej kapusty z dodatkiem...
Odsłon: 44165
Składniki
Przygotowujemy formę na babkę, najlepiej taką z kominkiem. Smarujemy ją margaryną i obficie posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, nadal miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku. Jeśli masa jest już puszysta, o jednolitej konsystencji, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę soli. Całość ponownie miksujemy, do momentu uzyskania lejącego, ale dość gęstego ciasta. Teraz do połowy ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Na spód formy wlewamy jasne ciasto, na nie małymi porcjami wykładamy ciasto ciemne. Przy pomocy widelca mieszamy lekko te dwa ciasta, aby ciemne nieco przeniknęło w głąb formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 1 godzinę, najlepiej sprawdzić czy jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka, takiego do szaszłyków. Jeśli wbity do ciasta patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone. Babkę odstawiamy do przestudzenia, wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos z kukułek. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy cukierki i połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż kukułki się rozpuszczą. Gorący sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone ucieramy w miseczce, następnie małymi porcjami dodajemy zimny sos kukułkowy, nie przestając mieszać serka. Gotowym sosem obficie polewamy naszą babkę.
Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z truskawkami bez pieczenia
Desery
Ciasto z truskawkami i mascarpone
Desery
Ciasto z rabarbarem na maślance
Desery
Srakerowy Tort
Sernik z truskawkami bez pieczenia
Sernik z truskawkami bez pieczenia jest jednym z najłatwiejszych i najefektow...
Odsłon: 70
Ciasto z truskawkami i mascarpone
Musicie nam uwierzyć: ciasto z truskawkami i mascarpone z pewnością na stałe...
Odsłon: 92