Do góry

Desery Przepis na:

Babka z sosem kukułkowym

Babka z sosem kukułkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48620

Dodano:

Odsłon: 2675

Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Słodkie cztery pory roku", którą wygrałam w konkursie Tesco.

Składniki

  • masło 200 g
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka 4 sztuki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • szczypta soli
  • mleko 1/2 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • sos:
  • cukierki kukułki 200 g, śmietanka 30% 100 ml
  • serek mascarpone 130 g, czekolada mleczna 50 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy formę na babkę, najlepiej taką z kominkiem. Smarujemy ją margaryną i obficie posypujemy bułką tartą.

    Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, nadal miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku.


    Jeśli masa jest już puszysta, o jednolitej konsystencji, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę soli. Całość ponownie miksujemy, do momentu uzyskania lejącego, ale dość gęstego ciasta. Teraz do połowy ciasta dodajemy kakao i mieszamy.

  2. Na spód formy wlewamy jasne ciasto, na nie małymi porcjami wykładamy ciasto ciemne. Przy pomocy widelca mieszamy lekko te dwa ciasta, aby ciemne nieco przeniknęło w głąb formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 1 godzinę, najlepiej sprawdzić czy jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka, takiego do szaszłyków. Jeśli wbity do ciasta patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.

    Babkę odstawiamy do przestudzenia, wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    W tym czasie przygotowujemy sos z kukułek. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy cukierki i połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż kukułki się rozpuszczą. Gorący sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Serek mascarpone ucieramy w miseczce, następnie małymi porcjami dodajemy zimny sos kukułkowy, nie przestając mieszać serka. Gotowym sosem obficie polewamy naszą babkę.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń