Do góry

Desery Przepis na:

Babka Żyrafa

Babka Żyrafa

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 1476

Babka Żyrafa, czyli la ciambella giraffa to hit włoskiego internetu. Mięciutka, smaczna i przepięknie wygląda. Można jeść ją już na śniadanie, bo nie jest za słodka. I bardzo smakuje dzieciom.

Składniki

  • żółta masa:
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie trochę kurkumy lub skórki cytrynowej
  • biała masa:
  • 5 białek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 50 g mąki migdałowej( można zastąpić pszenną)
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kakao
  • tłuszcz do formy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem i dalej ucierać. Można dodać szczyptę kurkumy lub startej skórki cytrynowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.

  2. Przygotować białą warstwę. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Powoli dodawać mleko z olejem na przemian. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z kominem dobrze nasmarować tłuszczem. Obie masy podzielić na pół. Najpierw włożyć do formy masę żółtą. Posypać obficie kakao, najlepiej przez sitko, tak aby nie było widać masy jajecznej. Na to ostrożnie wyłożyć połowę masy białej. Posypać kakao. Ponownie masę żółtą, na to kakao. Zakończyć masą białą, już nie posypywać kakao.

  4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (35)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń