Do góry

Desery Przepis na:

Bananowa tarta Tatin z sosem karmelowym

Bananowa tarta Tatin z sosem karmelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2711

Dodano:

Odsłon: 420

Obiecany jakiś czas temu przepis na tartę z bananami.

Składniki

  • 120g bardzo miękkiego masła
  • 100g brązowego cukru
  • 3-4 duże dojrzałe banany
  • 120g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 145ml maślanki
  • 75g gęstej śmietany (18-24%)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • Na sos:
  • 150g cukru
  • 50g masła
  • 150g śmietany kremówki (30-36%)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bananowa tarta Tatin z sosem karmelowym

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować grubo masłem i posypać brązowym cukrem. Banany obrać, przeciąć wzdłuż na pół i ułożyć ciasno w formie.

  2. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować jajko, maślankę, śmietanę, olej i cukier waniliowy. Obydwie masy połączyć i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na banany. Formę ustawić w piekarniku na blasze i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu trochę ostudzić i zdjąć obręcz.

  3. Sos karmelowy: Cukier rozpuścić na małym ogniu aż lekko zbrązowieje, nie mieszać! Dodać po kawałku masło i wymieszać, żeby powstał karmel. Następnie powoli wlewać podgrzaną lekko śmietanę. Sos gotować 2 minuty.

  4. Ciasto odwrócić do góry nogami i podawać z ciepłym lub zimnym sosem karmelowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń