Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiecany jakiś czas temu przepis na tartę z bananami.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1755
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1538
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1499
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1833
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1755
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1538
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1499
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1833
Składniki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować grubo masłem i posypać brązowym cukrem. Banany obrać, przeciąć wzdłuż na pół i ułożyć ciasno w formie.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować jajko, maślankę, śmietanę, olej i cukier waniliowy. Obydwie masy połączyć i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na banany. Formę ustawić w piekarniku na blasze i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu trochę ostudzić i zdjąć obręcz.
Sos karmelowy: Cukier rozpuścić na małym ogniu aż lekko zbrązowieje, nie mieszać! Dodać po kawałku masło i wymieszać, żeby powstał karmel. Następnie powoli wlewać podgrzaną lekko śmietanę. Sos gotować 2 minuty.
Ciasto odwrócić do góry nogami i podawać z ciepłym lub zimnym sosem karmelowym.