Do góry

Desery Przepis na:

Bananowe ciasto bez pieczenia

Bananowe ciasto bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 2165 Ocena: 48094

Dodano:

Odsłon: 12384

Wiecie jak to jest z tymi promocjami, choć staramy się ograniczać zakupowym szaleństwom…no bo banany były w promocji i wydawało nam się, że zjemy. Ale jakoś po jednym wyszło i reszta została. Fajnym sposobem na wydłużenie „żywotności” bananów jest owinięcie „gałązki” folią spożywczą i przechowywanie w niskiej temp. BTW, postanowiliśmy zrobić ciacho i wyszło właśnie tak ;)

Składniki

  • 1 opakowanie krakersów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Masa bananowa:
  • 6 bananów
  • 20 g żelatyny
  • Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 10 g żelatyny
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Banany obieramy, miąższ miksujemy, dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Odstawiamy w chłodne miejsce, by lekko stężała…inaczej krakersy załapią falę i popłyną ;)

    Na dno blaszki kładziemy warstwę krakersów, wylewamy tężejącą już masę na wierzch. Wstawiamy do lodówki na 20 min, po czym na wierzchu kładziemy kolejną warstwę ciastek, lekko je wciskając w masę. Wstawiamy do lodówki.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, na wolnych obrotach miksera mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Wylewamy na warstwę krakersów. Ponownie wstawiamy do lodówki.

    W tym czasie rozrabiamy galaretki w nieco mniejszej ilości wody, studzimy. Wylewamy jako ostatnią warstwę naszego ciasta. Do lodówki i po kilku godzinach możemy rozkoszować się smakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń