Do góry

Desery Przepis na:

Banoffee z orzechami

Banoffee z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1716

Dodano:

Odsłon: 2967

Słynne ciasteczko z orzechową masą kajmakową i kawałkami orzechów

Składniki

  • 200g masła, 200g herbatników maślanych,
  • 800g masy krówkowej o smaku orzechowym, 100g orzechów włoskich,
  • 2-3 banany, 500ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru,
  • polewa czekoladowa / tabliczka czekolady
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Banoffee z orzechami

Przygotowanie

  1. Herbatniki bardzo drobno rozkruszamy (wrzuciłam je do worka, i ubiłam tłuczkiem do kotletów). Herbatniki mieszamy z masłem i ugniatamy w rękach.
    Gdy masa jest zbita, wykładamy nią tortownicę mocno dociskając.
    Wkładamy do lodówki by spód zastygł.

    Banany kroimy w plastry.

    Na herbatnikowy spód nakładamy równomiernie ok 200g krówki,
    następnie banany, i przykrywamy resztą masy krówkowej.

    Śmietanę ubijamy z cukrem.
    Gotową nakładamy na ciasto.

    Polewę rozpuszczamy we wrzątku / czekoladę topimy w kąpieli wodnej,
    gdy trochę ostygnie, polewamy nią bitą śmietanę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń