Do góry

Desery Przepis na:

Bardzo kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Bardzo kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10162

Dodano:

Odsłon: 7238

Pyszne, sezonowe ciasto :-)

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • mąka krupczatka 2,5 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • bardzo zimne masło 20 dag
  • cukier 4 czubate łyżki
  • żółtka 3
  • jogurt 4 łyżki
  • Pianka budyniowa:
  • białka 5
  • cukier 1 szkl. pełna
  • budyń waniliowy bez cukru 2 op.
  • sól szczypta
  • dodatkowo:
  • śliwki ok. 50 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, jogurt i mocno schłodzone masło (najlepiej włożyć je na ok.1 godzinę do zamrażarki) pokrojone w drobną kostkę. Szybko zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 1-1,5 godz.Blachę do pieczenia 20cm x 30 cm (u mnie o śr. 26 cm i 18 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód blachy. Docisnąć aby ciasto połączyło się. Piec ok. 20 min. w temp. 185 stopni (do zarumienienia się). Wyjąć, wystudzic, w tym czasie przygotowac budyniową piankę.

    Budyniowa pianka: Białka ze szczyptą soli ubić dokładnie jak na bezę. Gdy piana z białek będzie sztywna, dodawać stopniowo po łyżce cukru. Do gotowej masy bezowej wsypać budyń w proszku i miksować całość do całkowitego, dokładnego połączenia.

    Śliwki umyc, wyjąć pestki i owoce przekroic na 4 lub 8 części.

    Na upieczony i wystudzony spód nalezy wyłozyć budyniową piankę, wyrównać. Ułożyć na niej śliwki obok siebie i lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Tym razem juz nie ugniatać.

  2. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min.

  3. Wyjąć z piekarnika, wystudzic. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń