Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zdrowsza wersja kokosowych batoników, polecam :-)
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 102
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 140
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 237
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 102
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 140
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 237
Składniki
Kaszę jaglaną należy wypłukać na sitku i ugotować w osolonym wrzątku ok. 15 min. Do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy dodać około 4-5 czubatych łyżek mleczka kokosowego - stałej części lub płynnej części ok. 8-10 łyżek. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe, migdały mielone i cukier, wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub rękami. Blachę mniej więcej o wymiarach 30x25cm wykłozyć papierem do pieczenia (boki również) i wyłozyć masę. Ugnieść ją rękami, żeby była zwarta i odstawić do ostygnięcia, a później na kilka godzin do lodówki.
Czekoladę gorzką rozpuścić w rondelku z ok. 2-3 łyżkami mleczka kokosowego. Schłodzoną masę kokosowo - jaglaną pokroic na kawałki i każdy posmarować czekoladą.
Można posypać wiórkami lub tak jak u mnie płatkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego :-)