Do góry

Desery Przepis na:

Beza z kremem

Beza z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 293 Ocena: 1471

Dodano:

Odsłon: 558

Beza z kremem z budyniu i mascarpone z białą czekoladą.

Składniki

  • Jajko kurze 4 szt.
  • Cukier biały drobny 2/3 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 1 płaska łyżeczka
  • Ocet spirytusowy 3/4 łyżeczki
  • Mascarpone 250 g
  • Cukier puder 2 pełne łyżki
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie 40 g
  • Mleko 400 ml + 2 łyżki na polewę
  • Czekolada biała 100 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Beza z kremem

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po łyżeczce cukru. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Piana powinna być gładka i lśniąca.

  2. Pianę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejszyć temperaturę do około 120 stopni. Bezę suszyć przez godzinę. Po tym czasie wyjąc ją z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

  3. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ale w 400 ml mleka i bez dodatku cukru.

  4. Gorący budyń miksować przez chwilę i ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie przez cały czas mieszając doprowadzić go do wrzenia, po czym zdjąć z płyty grzewczej.

  5. Garnek z budyniem wstawić do zimnej kąpieli wodnej, aby przyspieszyć proces studzenia.

  6. Zimny budyń zmiksować z cukrem pudrem, dodać mascarpone i dokładnie zmiksować.

  7. Krem rozprowadzić po wierzchu wystudzonej bezy.

  8. Czekoladę z dodatkiem dwóch łyżek mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polać w dowolny sposób wierzch ciasta. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń