Do góry

Desery Przepis na:

Beza z kremem z kawą zbożową

Przepis dnia 2019-09-25
Beza z kremem z kawą zbożową

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1804

Dodano:

Odsłon: 1263

Czy już mówiłam, ze uwielbiam torty bezowe? Chyba tak! Za każdym razem testuję i wymyślam nowe połączenia smakowe. Tym razem w roli głównej kawa inka z łamaną czekoladą.

Składniki

  • Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny,
  • Składniki na krem: 2 szklanki mleka, 10 łyżek kawy inki, 2 śnieżki, 5 łyżeczek żelatyny, 3/4 szklanki zimnej wody, 1 czekolada
  • Ponadto: 50g mlecznej czekolady, bita śmietana, listki mięty, maliny, kwiatki bratki.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Beza: Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.

    Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  2. Krem: Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, wystudzić a następnie schłodzić.
    Do inki dodać dwie śnieżki, miksować na puszysty krem. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić. Wlać do kremu. Połowę masy kawowej wyłożyć na blat bezowy, przykryć drugim i wyłożyć drugą część kremu.
    Czekoladę posikać nożem i posypać wierzch ciasta. Udekorować śmietaną, kwiatkiem i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń