Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2373
Dodano: 16.09.2019
Odsłon: 1379
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Beza: Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.
Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem: Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, wystudzić a następnie schłodzić.
Do inki dodać dwie śnieżki, miksować na puszysty krem. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić. Wlać do kremu. Połowę masy kawowej wyłożyć na blat bezowy, przykryć drugim i wyłożyć drugą część kremu.
Czekoladę posikać nożem i posypać wierzch ciasta. Udekorować śmietaną, kwiatkiem i owocami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 25 września 2019Zgłoś do usunięcia
Super ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Agusiowesmakolyki 25 września 2019Zgłoś do usunięcia
Pycha :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia882 18 września 2019Zgłoś do usunięcia
dziękuję ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 17 września 2019Zgłoś do usunięcia
Super:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 17 września 2019Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł :)2 Kto głosował? | Odpowiedz