Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś prosty przepis na niedzielny torcik w wersji bezglutenowej, serdecznie polecam :-)
Mikser, tortownica o średnicy 24 cm.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc. Zaczynamy od ubicia białek na sztywno wraz ze szklanką cukru. 2. Do ubitej piany dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników. 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto na blachę. 4. Wkładamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. 5. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. 6. Wystudzony biszkopt przecinamy, wierzch też ścinamy, żeby mieć równą i gładką powierzchnię. 7. Przed ubijaniem śmietany przygotowujemy żelatynę - łyżkę żelatyny wsypujemy do połowy szklanki wrzątku, mieszamy i studzimy. 8. 1 litr schłodzonej śmietanki 30% wraz z 4 łyżkami cukru ubijamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, wtedy dodajemy po łyżce żelatyny i dalej ubijamy. 9. Z podanych składników przygotowujemy poncz. 10. Pierwszą część biszkoptu nasączamy ponczem. 11. Następnie nakładamy sporą ilość kremu, na to drugą część biszkoptu, znów nasączamy i znów krem na wierzch i na boki. Można tort oblać czekoladą, albo tak jak ja użyć posypki czekoladowej. I to wszystko. Teraz chowamy tort na całą noc do lodówki. 12. Jeszcze ozdobne kleksy z bitej śmietany na wierzchu i gotowe. Tort najlepiej podawać po schłodzeniu. Smacznego :-)